Billigare med elbil

Billigare med elbil

Cheaper with electric carEn elbil kan än så länge kosta lite mer i inköpspris men detta får man igen i minskad bränslekostnad. Detta gäller oavsett om man köper en hybridbil eller om man köper en komplett elbil. Genom att du laddar din elbil så betalar du endast för elen den drar istället för att du betalar för bensinkostnaden. Du vet sannolikt redan om att el är billigare än bensin men hur mycket kostar det egentligen att köra en elbil?

Om du till exempel köper en bil som har 24 KWh och klarar sig 17 mil med fullt batteri och du laddar den hemma i ditt eluttag som ger 2,3 KWh i 10 timmar så kommer detta att kosta dig ca 23 kronor. För att sedan ta reda på vad milkostnaden blir så delar man 17 i 23 vilket är ungefär 74 öre per mil. Nu varierar givetvis elkostnaderna emellanåt och de kan gå både upp och ned men när du kommer under kronan per mil så kan du snabbt konstatera att du kan spara väldigt mycket pengar på att köra en elbil istället för att köra en vanlig bil.

Det är alltså inte bara snällt mot miljön att köpa en elbil utan det är även snällt mot din plånbok och de pengar som du sparar in på bensinpengar kan du använda på så mycket annat. Om du tycker att bilen varit dyr i inköpspris så bör du istället tänka på alla pengar du sparar per månad genom att ha en elbil och därmed så kan du även inse att det är en riktig lönsam affär. Om du kör korta sträckor klarar du dig dessutom alldeles utmärkt med en bil som tar sig cirka 20 mil på en tank. Du kan även pendla kortare sträckor och på många köpcentrum finns laddningsstolpar du kan använda.