Hur långt kan man ta sig?

Hur långt kan man ta sig?

Electric cars how farElbilar finns precis som när det kommer till andra produkter i olika kvalitet, med olika prestanda samt med många olika funktioner. En elbil kan skilja sig väldigt mycket från en annan elbil och därför är det svårt att säga exakt hur lång en elbil kan ta sig. Det finns saker som påverkar, till exempel vilka funktioner man använder i bilen när man kör den. Om du använder flera funktioner som drar el så kommer den att ha mindre el att ta sig fram på och då kommer du naturligtvis att ta dig kortare än om du inte använder dessa funktioner. Det handlar helt enkelt om att hushålla med elen när man vill ta sig så långt som möjligt.

De flesta elbilar har idag en räckvidd på minst 15 mil men det finns elbilar som tar sig upp till 50 mil på en tank. Dessutom så finns det hybrider och laddhybrider som tar sig ungefär lika långt som en vanlig bil. Hur långt man kommer med en elbil påverkas dessutom av vilken körstil som man har. Till exempel om du kör lagligt eller tycker om att ligga med gasen i botten. Därför är det svårt att ge ett exakt svar på hur långt en elbil tar sig. Du kan få en elbil att gå längre än rekommenderat speciellt om du tänker dig för när du kör den.

Innan kommer dig för att köpa en bil bör du sätta dig ned och dokumentera dina körvanor och räkna ut hur mycket som du egentligen kör per dag. På så sätt får du ett ungefärligt behov av hur många mil som du behöver att din elbil klarar av. Om du därefter lägger till fem extra mil så kommer du garanterat att ha ström kvar i bilen efter att dagen är slut i princip varje dag.