Vad är en elbil?

Vad är en elbil?

electric vehicleEn elbil ser ut som en vanlig bil och styrs på samma sätt som en vanlig bil vilket innebär att man kan köra en elbil med ett vanligt körkort och inte behöver något tillägg på körkortet. Den enda skillnaden som skiljer elbilen från en vanlig bil är att istället för att den har en bränsletank och förbränningsmotor så har den elmotor och batterier som driver den framåt. Det fungerar givetvis inte så att du sätter in ett nytt AA-batteri när bilen börjar tappa ström utan du laddar den istället i ett uttag. Det finns speciella uttag för elbilar men de går även att ladda i eluttag som är kopplade till ditt hem. Detta går dock långsammare.

En elmotor behöver inte lika många hjälpmedel som en dieselmotor eller bensinmotor och därför är den mycket enklare strukturerad. En växellåda behövs inte i en elbil tack vare elmotorns konstanta samt mycket höga vridmoment. Elbilens förbrukning medans den laddar är ungefär likadant som när du sätter på motorvärmaren innan dess att du startar bilen och det är ungefär så du kan tänka kring elbilen. Det finns många olika typer av elbilar, både små och stora bilar.

Det blir givetvis en lägre kostnad för den som väljer att köra en elbil istället för en vanlig bil och det finns många städer som än idag erbjuder gratis laddning till elbilar när de står vid exempelvis ett köpcentrum. Elbilen har nämligen en positiv effekt på miljön och de som väljer elbilen gör ofta ett miljömedvetet val. Idag finns det mycket moderna elbilar som kan köra längre sträckor utan laddning men dessvärre är det än idag inte en bil som man kan resa över hela världen med. Forskning har visat att hela 95 procent av befolkningen i USA skulle klara sig med en elbil med de körvanor som de har.